1000 TL ve Üzeri Web Siparişlerinizde Ücretsiz Kargo!

Kategoriler

Filtrele

Markalar

Fiyat Aralığı

1636 1637
  • Çok Satanlar
  • %İndirimdekiler
  • En Yeniler
  • Artan Fiyat
  • Azalan Fiyat

Yaşam Halatı Ne İşe Yarar?

Yaşam halatı çeşitli sektörlerde yüksek alanlarda çalışan personel için tasarlanmış güvenlik halatıdır. İşçi sağlığı ve güvenliği açısından olması gereken bir malzemedir. Yaşam hattı ise bir işçinin yüksekte çalışması durumunda, onu koruyan ve çalışmasına engel olmayan bağlanma şeklidir.  İş kazaları her iş sektörü için oluşabilecek bir problemdir. Bu problemleri en aza indirmek hatta ortadan kaldırmak için önlemler alınması gerekir. Çalışan personelin sağlığı ve can güvenliği için bu durum kanunlarda da yer almaktadır. Emniyet halatı bu amaçla kullanılan koruyucu önlem ekipmanlarından birisidir. Doğru kullanıldığı zaman çalışan işçiyi kazalara karşı korur. Ve iş performansı olarak da personelin kendini güvende hissetmesini sağlar. Böylece daha verimli çalışma ortamı oluşturur.

Yaşam hattı, düşme gibi problemleri durdurmakla görevlidir. Hem işçinin hem de işverenin maddi ve manevi tüm kayıplarına engel olan bir sistemdir. Yüksek alanlarda çalışmanın getirdiği riskleri en aza indiren bu halatlar, kesintisiz kullanım rahatlığına sahiptir. Tam korumalı vücut sistemine göre tasarlanmıştır. Yaşam hattı standartları gereği farklı özelliklere sahiptir. Ayrıca yaşam hatları dikey yaşam hattı ve yatay yaşam hattı olmak üzere iki şekilde kurulmaktadır. Bağlantı sistemleri sayesinde kurulacağı bölgeye sabitlenerek daha güvenilir ortamlar oluşturulur. Çalışma sahasına göre farklı şekillerde kurularak, ortama uygun hale getirilir. 

Yaşam Halatı Çeşitleri Nelerdir?

Yaşam halatı işçi güvenliği için kurulan platformlarda oluşabilecek kazalara engel olur. Dünyada ve ülkemizde ölümlerin trafik kazalarından sonra en fazla iş kazalarında meydana geldiği bilinmektedir. Bu yüzden iş kazalarını önlemek için alınan tedbirler can güvenliği açısından önemlidir. Dünya’ da yüksekte çalışma alt sınırı Avrupa kıtasında 1.80 m iken Amerika kıtasında 1.20 m olarak belirlenmiştir. Çalışma yapılan alanda düşme riski varsa ve yerden yüksekse bu çalışmalara yüksekte çalışma denir. Yüksekte çalışan işçilerin güvenliğini sağlamak için ise yaşam hattı kurulması gerekir. İş yerinin özelliğine göre iki çeşit yaşam alanı kurulabilir. Kurulum işlemi uzman ekipler tarafından yapılmalıdır.

  • Yatay Yaşam Hattı: Bu sistem çatı, depo gibi çeşitli amaçlarla tamir ve tadilat gerektiren alanlarda kurulan bir yaşam hattıdır. Sistemi paslanmaz çelikten üretilmiş ana bağlantı braketi ve bu brakete bağlı noktalar, ara destek braketi noktaları, gerdirme aparatı, şok emici paslanmaz çelik halattan oluşan bir sistemdir. Ankraj bağlantı noktaları yapılan işin özelliğine göre farklılık gösterir. Yatay yaşam hattı sisteminin paslanmaz çelik gerdirme halatı sayesinde 10-12 m de bir destek braketi oluşturulur. Bu sayede emniyet halatı yıpranmaz ve sabit kalır. Çatı üzerinde herhangi bir iş yapan personel, paraşüt tipi emniyet kemerine, çelik halat üzerinde yatay hareket edebileceği şekilde sabitlenir. Halat kavrayıcı ve ger sarımlı düşüş durdurucu sistemi herhangi bir düşme riskinde çalışanı korur. Ayrıca ana bağlantı sistemine bağlanan şok emici de düşme olması durumunda, kişi üzerinde oluşan ani hareketleri önleyerek bel, boyun kırılması gibi sorunları ortadan kaldırır.

 

  • Dikey Yaşam Hattı: Dikey yaşam hattı ekipmanları merdiven tipine göre farklılık gösterir. Paslanmaz çelikten üretilmiş ana bağlantı braketi üzerinde ara destek noktaları, halat gerdirme ve kavrayıcı aparatlar bulunur. Ayrıca sisteminde şok emici paslanmaz çelik halat bulunur. Düşey yaşam hattı sisteminde çalışan işçi aşağı yukarı hareket edeceği zaman kullanılır. Sabit bir ankraj hattı ve bu hat üzerinde düşme anında kendini kilitleyen bir düzenek vardır. Bu sayede çalışan personel düşme anında yere çakılmaz ve güvenle havada asılı kalır. Bu sistem otomatik olarak devreye giren bir sistemdir. Düşen kişinin hiçbir hamle yapmasına gerek duyulmaz. 

Yaşam Halatı Fiyatları?

Yaşam halatı fiyatları, halatın uzunluğu, kullanılacağı ortam ve üretildiği malzemeye göre farklılaşır. Yaşam hattı standartları uygun kurulan güvenlik sistemlerinin pek çok yararı vardır. İşyerlerinde çalışanın güvenliği sağlamak işveren için ilk kural olmalıdır. iş sağlığı ve güvenliği, belirli bir iş yerinde çalışma sürdürülmesi sırasında çalışana zarar verecek tüm koşulları önleme amacıdır. Hazırlanan tüm güvenlik önlemlerinin temel amacı çalışanları korumak, üretim ve işveren güvenliğini sağlamaktır. İş sağlığı ve güvenliği konusunda her alanda büyük öneme sahiptir. Bu yüzden son yıllarda kanun kapsamında değerlendirilen bir sistem haline getirilmiştir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak özellikle yapılaşmanın arttığı günümüzde işçi güvenlik önlemleri büyük önem arz etmektedir. 

Yatay yaşam hattı yüksek bina sistemlerine kurularak, sağa sola gitme durumlarında oldukça işlevseldir. Hareket kabiliyetini sınırlamayan ama herhangi bir riskte kendini otomatik güvene alan bu statik halat koruyucu bir ekipmandır. Bu halatlar özellikle yüksek binalarda daha sağlam ve kaliteli malzemeden üretilmiş olmalıdır. Çünkü yüksekten düşme ihtimali halatın esnekliğini etkiler ve kopma gibi riskleri olabilir. Tüm bunların önüne geçmek için kurulan yaşam hattı sistemi sağlam olmalıdır. Bu sağlamlığı bilen ve kendini güvende hisseden personelin çalışma verimi daha yüksek olacaktır. İşverenler ya da yapı sahipleri bu önlemi almak zorundalar. Hem çalışan işçinin güvenliği hem de kendi menfaatleri için gereklidir.

Yaşam Halatı Kullanım Alanları Nelerdir?

Yaşam halatı yüksekte çalışma yapılan yerlerde kullanılır. Yerden belirli ölçüde yüksekte olan ve çalışana zarar verebileceği düşünülen alanlara kurulmalıdır. Düşme ihtimaline karşı alınabilecek en güzel önlem halat yardımı ile çalışan personelin bağlanmasıdır. Geçmiş yıllarda dikkat edilmeyen bu koruyucu önleme günümüzde çok daha fazla ihtiyaç vardır. Yüksekte çalışmanın her yerde belirli bir riski vardır. Bu riski ortadan kaldırmak için ise yatay ya da dikey şekilde yaşam hatları kurulmalıdır. Bu hatlar:

  • Yüksek katlı bina ve plaza yapımı, tabir işlerinde
  • Telekomünikasyon sektöründe alıcı, anten iş ve işlemleri kurulumunda 
  • Monopol tipi kulelerde
  • Haberleşme kulelerinden
  • Elektrik dağıtımı için dikilen direklerde
  • Gıda arıtma tesislerinde kurulan silolarda
  • Çatı yapımı, temizliği ve bakımında
  • Çatı oluk temizleme işlemlerinde
  • Fabrika ve yüksek makinaların bakım ve onarımında
  • Havalandırma sistemlerinin bakım ve onarımında
  • Dış bina temizliğinde 

Gibi durumlarda kullanılmak zorundadır.

Yaşam Halatı Özellikleri Nelerdir?

Yaşam halatı standartları gereği belirli özellikte olmalıdır. Öncelikle birbiri ile bağlantılı sistemsel parçaları uyumlu ve kusursuz çalışmalıdır. Farklı çalışma ortamların ihtiyaca yönelik bu halatlar kullanılır. Bu yüzden ilk arana özellik kaliteli olmasıdır. Bu amaçla paslanmaz çelikten üretilmiş yaşam halatı her zaman daha güvenli bir halat seçeneğidir. 

Bazı çalışma sahalarında mobil yaşam hattı kullanılabilir. Taşınabilir olması sayesinde kolayca kurul imkânı da vardır. Ayrıca yaşam halatlarının boyu genellikle 12 mm dir. Kullanacak kişinin ağırlığını taşıyabilecek şekilde üretilmiştir. İpin sağlam yapısı sayesinde çalışan işçi rahat şekilde hareket edebilir. Bu halatlar aynı zamanda dolaşma yapmaz. Dış ortamlarda kullanılma durumları çeşitli darbelere maruz kalmasına sebep olabilir. Paslanma yapmayan yapısı sayesinde uzun süreli ve sağlam kullanım olanağı oluşturur. Yatay yaşam hattı özellikleri gereği kurulan sistemde halat uzunluğu çalışan kişinin rahat yürüyebilmesi için tasarlanmıştır. İstediği mesafeye kolayca gidebilecek uzunluğa sahip bu halatlar işçi sağlığı ve güvenliği için oldukça önemlidir. 

© 2020 Yıldırımlar Giyim A.Ş. Tüm hakları saklıdır.

Maximum, Bonus, Axess, World, Paraf, Mastercard, Visa, SSL
Whatsapp Destek
WhatsApp

İletişime geçmek için tıklayınız

Bağlan
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.