DRG 3951085
Draeger X-Plore 1720 V Ffp2 D Ventilli Aktif Karbonlu Toz MaskesiPYR ESBG10620DT
Pyramex Crossovr Füme Koruyucu Gözlük ESBG10620DTESS GE 2650
Essafe Barete Kulaklık, Kaynak Maskesi, Siperlik Takma AparatıESS GE 1011-80
Essafe HG1 GE 1011-80 Kaynak Maskesi ve Siperlik için Yedek İçlikERA 8210 R
Era Flex Seri Maske FFP2 V NR D Reasuble (Tekrar Kullanılabilir)ERA 8820 AC R
Era Eraflex Seri Maske FFP2 V NR D Reusable (Tekrar Kullanabilir)Günlük hayatta kullanılan kişisel koruyucular, kullanıcıların korunmasını sağlamak için farklı tür, model ve kaliteye bağlı fiyatlandırmalara sahiptir.
Çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için tasarlanan, giyilen, takılan ve tutulan tüm cihaz, araç, gereç ve alete kişisel koruyucu ekipman denir. “KKD’’ olarak kısaltılan bu terim, kişisel koruyucu donanım nedir, sorularına cevap verir. Piyasada çeşitli firmalar tarafından kullanılan kişisel koruyucular, iş ortamındaki güvenliğin sağlanmasına yardımcı olur. Farklı yapılara sahip olan ürünler, kullanımında bulunan özellik ve hammadde kalitesine göre değişen fiyatlara sahiptir. Birçok riskli iş grubunda bu tür ekipmanları görmek mümkündür. Fabrikalarda işçi, kaynakçı ve sağlık çalışanı olmak üzere birçok personel güvenlik ayakkabısı, koruyucu giysi, eldiven, gözlük, emniyet kemeri ve kulaklık modellerini kullanır. İş kazalarına karşı yüksek derecede koruyucu ürün görevindeki donanımlar, sağlığın korunması için önemlidir.
Vücudun her alanına uygun farklı kategorilerde sınıflandırılan koruyucu ürün bulunur. Bu kişisel koruyucular, iş güvenlik ekipmanları satılan alanlardan temin edilir. E-ticaret kavramının gelişimi ile internet sitelerinden güvenle ürün siparişi oluşturulabilir.
İnsan sağlığını koruyan kişisel koruyucu modelleri, kişisel koruyucu donanım yönetmeliğine uygun olarak kullanıcısına tam koruma sunacak şekilde tasarlanır. Kişisel koruyucu donanım çeşitleri, geniş beden aralığı ile vücut hatlarına uygun olacak şekilde üretilir. Bu tiplerin ait olduğu çeşitlemeye bağlı olarak modeller ortaya çıkar. İnsan vücudunda önemli olan eklem, kemik ve damarların korunması için özel olarak tasarlanan ürünler, beklenmedik anda gerçekleşen iş kazalarının önüne geçer.
Kendi içerisinde kategorilere ayrılan donanım tipleri vardır. Kişisel koruyucu ekipman nedir ve ne için kullanılır gibi sorular, ürünün özelliklerine göre cevaplanır. Vücut koruma ürünleri, organların ve derinin korunması için üretilir. Dizlik, yelek, ayakkabı, kafa koruma süngeri, eldiven ve baret kulaklığı gibi ürünler, vücut koruma ekipmanlarına örnek verilir. Sağlığı zarar veren sis, duman, gaz ve buhardan solunum maskesi sayesinde korunma sağlanır. Kişisel koruyucu modelleri, kendi içerisinde farklı kategorilere ayrılır ve ürünler bu kategoriler altında çeşitlenir. Bunlar:
Kişisel koruyucu donanım ürünlerin kullanımı için bakım ve temizliğinin devamlı süreçte yapılması gerekir. Kullanıcısına pratiklik sağlaması ve işyeri ortamından kullanılması için uygun şartlarda üretilen kişisel koruyucular, kullanıldığı alana göre özellikler taşır. Riskli çalışma ortamında sağlığı korumak için kullanılan birçok kişisel koruyucu vardır. Örneğin; fabrika işletmelerinde makine sesinden korunmak için kulaklık ya da kulak tıkacı, elektrik akımından korunmak için eldiven ve kaynak yapımında gözlük kullanılır. Ürünlerin güvenilir olması için CE etiketli olmasına dikkat edilmelidir.
Kişisel koruyucu ürünler, çalışma ortamına uygun olacak özellikler ile donatılır. İş yerindeki riskin derecesine ve sıklığına göre kullanımı bulunan bu ürünler performansına bağlı olarak özelliklere sahiptir. Kişiye özel sağlıklı ve hijyenik olarak kullanılması gerekilir. Koruyucu malzemelerin özellikleri kullanılan ürüne göre değişim gösterse de genel anlamda:
İşçi konforunun sağlanması için farklı kumaş kalitelerinde kıyafet üretimi yapılır. Çalışma ortamlarının sıcak veya soğuk olması, kullanıcılarının verimli çalışmasını engeller. Sıcak ortamlarda ter çeken kumaşların, soğuk ortamda ise sıcak tutan kumaşların kullanılması gerekir. Bu tür özel kullanım koşullarına uyum sağlayan ürünler, firmalar tarafından talep edilir. Farklı kalitelerde üretilen kişisel koruyucu ürünleri, koton ve pamuk ağırlıklıdır. Bu tür kumaşlar, kullanıcı için çok faydalıdır. İş güvenliği alanında sık sık kullanılan ripstop kumaş türleri, sağlamlığı ile öne çıkar. Sahip olduğu yüksek direnç sayesinde uzun yıllar boyunca kullanılmaya uygundur. Yapımında kullanılan örgü tekniği sayesinde, su geçirmezdir ve ateşe karşı dayanıklıdır.
Firmalar, kumaşlardaki renk tercihini markaya ve mevsime göre yapar. Yazları açık renk kumaşlar, kışları daha çok koyu tonlar ve karanlıkta reflektörlü ürünler kullanılır. Yapılan işe göre kumaş türleri seçilir. Örneğin, aşçıların kullandığı ekipmanlarda kir tutmayan ve yıkanabilir özellikler bulunur. Ayrıca, kumaş türleri kalın ve ince olarak da seçilebilmektedir. Kullanıcılar ciltte koku bırakmayan kumaş türlerini daha çok tercih eder. Yapılan işten verim almak için kullanıcılar rahat ve konforlu ürünlere ihtiyaç duyar.
Kişisel koruyucu ekipman giyme sırası, iş güvenliği ve sağlığı eğitimlerinde anlatılır. Kullanılan ekipmanların türüne göre detaylı bilgi edinilmesinde fayda vardır. Kıyafetlerin düzensiz bir şekilde giyilmesi, terleme olasılığını arttırır. Terden kaynaklı oluşan bakterilerin sağlık durumunu etkilememesi için çalışılan alana göre değişen, geniş özellikli kumaşlar tercih edilmelidir. Antibakteriyel kumaşlar, kullanıcıları alerjik ve sağlıksız etmenlerden korur. Islaklığa karşı çabuk kuruma sağlayan kumaşlar ise kullanıcıya pratiklik sağlar. Kumaş yapısının, kanser yapıcı kimyasal içeriklerden uzak olmasına da dikkat edilmelidir.
Koruyucu ekipman modelleri, seçimi konusunda dikkatli olunması gereken ürünlerdir. Kişisel koruyucu donanım yönetmeliğine göre üretilen ürünler, kullanıcılarını iş ortamındaki tehditlerden korur. Ekipmanların kullanım sırasında kişilere yüksek konfor sağlaması gerekir. Yapılan işten verim alınması için kaliteli malzemelerden üretilmiş ekipmanların alındığından emin olunmalıdır. Kişisel koruyucuların toplu alımlarında, geniş beden aralığında tercihler yapılmasına dikkat edilmelidir. Kullanıcılarını terden koruyan, sıkmayan, alerjik reaksiyon göstermeyen ve rahatsız etmeyen ürünlerin seçilmesi gerekir. Üstelik rahatlık sunarken, yapılan işin problemlerinden de koruması gerekir.
Kişisel koruyucu ürünler, çoğunlukla işletmeler tarafından temin edilir. Diğer yandan ürünlerin şahsi olarak alınması da mümkündür. Kişiye özel üretilen malzemelerin, paylaşılma olmadan kullanılması tavsiye edilir. Bulaşıcı yollar ile aktarılan hastalıklardan kaçınılmalıdır. Mecburi olarak kullanılan ürünlerin hijyenik olması için temizlenmesi gerekir. Koruma sağlayan ürünlerin tozlanma ve kirlenmesi sebebinden dolayı düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Tüm mevsim şartlarına uygun olacak şekilde üretilen ürünlerin bir tehlike kaynağı olmaması için KDD alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyledir: