Çalışanların en önemli ihtiyaçlarından biri de güvenliktir. Güvenli ortamlarda ve güvenli ekipmanlarla iş yapan çalışanların verimlilikleri de artar. Çalışanlarına değer veren işletmeler iş güvenliği konusunda da hassas davranmaktadırlar. Her iş için farklı tehlikeler ve farklı koruyucu kıyafetlere ihtiyaç vardır. İş ayakkabıları da çalışanların ayak korumasını sağlamak için üretilmiştir.
İş ayakkabısı fiyatları üretildikleri malzemelere veya hangi işte kullanılacaklarına göre farklılık göstermektedir. Çelik burunlu iş ayakkabıları çelik burunsuz iş ayakkabılarına göre daha yüksek fiyatlandırılmıştır. Bunun nedeni ayakkabı yapımında kullanılan çelik malzemenin maliyeti arttırmasıdır. İş ayakkabısı kategorisinde marka seçeneği fazladır. Markalar farklı kalitelerden oluşmaktadır ve iş ayakkabısının kalitesi fiyatı doğrudan etkilemektedir.
İş ayakkabıları mevsime göre de değişiklik göstermektedir. Yazın daha serin tutacak ayakkabılar tercih edilirken kışın daha sıcak tutacak ayakkabılar tercih edilmektedir. İş ayakkabısı fiyatları da yazlık iş ayakkabısı ve kışlık iş ayakkabısı olarak değişiklik göstermektedir. Bazı iş ayakkabıları kimyasal maddelere karşı koruyucu olarak üretilmiştir ve özel bir yapıya sahiptir. Bu gibi durumlarda iş ayakkabısı fiyatlarında değişikliğe sebep olabilmektedir.
İş ayakkabısı çeşitlerini belirleyen farklı faktörler mevcuttur. Bunların başında yapılan işte ne yönlü bir tehlike olduğu ve nasıl tehlikelerden korunmak gerektiğidir. İş ayakkabısı üretildiği malzemeden kaynaklı farklı farklı isimler alabilmektedir. En çok tercih edilen iş ayakkabısı çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
Yazlık iş ayakkabısı: Genellikle süet ve fileli şekilde olur ve ayağı serin tutmak için tasarlanmıştır.
Çelik burunlu iş ayakkabısı: Daha ağır işlerin yapıldığı ve taşınan ağır malzemelerin ayağa düşme ve zarar verme gibi durumların oluştuğu alanlarda kullanılmaktadır.
İnşaat ayakkabısı: Daha çok inşaat çalışma ortamlarında kullanılan suya ve yıpranmalara karşı dayanıklı ayakkabılardır.
Ortopedik iş ayakkabıları: Uzun süre ayakta çalışılan işlerde kullanılmak üzere üretilmiştir. Ortopedik bir ayakkabı giyilmemesi durumunda ayaklarda ağrı ve sakatlanmalar oluşabilmektedir.
Yanmaz ayakkabı: Daha çok itfaiyecilerin kullandığı ama başka sektörlerde de kullanılan yanmaz iş ayakkabıları sıcaklık geçirmezler ve yanmaya karşı dayanıklıdırlar. Bu gibi sektörlerde çalışanların sağlığı açısından yanmaz iş ayakkabısı kullanımı oldukça önemlidir.
Elektrikçi ayakkabısı: Elektrik işleri bazen ıslak zeminlerde yapılmak zorunda kalınabilir ya da temas edilecek olan bir zeminden elektrik akımı geçiyor olabilmektedir. Bu gibi durumlarda olası kazaların önüne geçmek için elektriğin iletilmemesi için elektrikçi ayakkabısı kullanmak gerekmektedir.
Spor iş ayakkabısı: Ağır tehlikeli işlerin bulunmadığı ortamlarda ve rahatlığın sağlanması gereken durumlarda spor iş ayakkabısı tercihi yapılabilmektedir.
Kışlık iş ayakkabısı: Kış aylarında havaların iyice soğumasıyla ve yerlerin buz tutmasıyla birlikte iş ayakkabıları iklim şartlarına uyum sağlamaktadır. Kışlık iş ayakkabıları genellikle su geçirmez ve içi yünlü olmaktadır. Bu sayede çalışanın ayakları hava şartlarından korunmuş olmaktadır.
Demir iş ayakkabısı: Demir iş ayakkabıları genellikle büyük fabrikalarda ağırlığın tehlikenin fazla olduğu işlerde kullanılmaktadır. Demir özelliği sayesinde ayağa gelecek darbelere karşı korunması mümkündür.
Çelik burunsuz iş ayakkabısı: Çelik burunsuz iş ayakkabıları genellikle ağır işlerin yapılmadığı ve tehlikenin daha az olduğu işlerde kullanılmaktadır.
İş ayakkabısının özelliklerini belirleyen maddeler aslında iş ayakkabısının hangi işte kullanılacağıyla ilgilidir. İş ayakkabısının her iş için farklı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Ağır ve tehlikeli işlerin yapıldığı ortamlar da çelik burunsuz özellikte işçi ayakkabısı tercih etmek yanlış bir tercih olacaktır.
Fakat iş ayakkabıları genel olarak dayanıklı ve sağlam olmalıdır. Kaliteli malzemeden üretilmiş olması çalışan sağlığı açısından önemli bir konudur. Tanıtımında bahsedilen bütün özellikleri taşıyor olması gerekmektedir. İş ayakkabısı tercihi yapılırken söylenen özelliklerin olup olmadığının anlaşılması için iş ayakkabısının gerekli belgelerinin olup olmadığına bakılmalıdır.
İş ayakkabıları duruma göre makinede yıkanabilirler fakat genel olarak 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yıkamak tavsiye edilmez. Yüksek sıcaklıklarda yıkamak iş ayakkabısına zarar verebilir ve koruculuk özelliğini azaltabilir.
İş ayakkabısını yıkama işlemi esnasında uygun temizleyiciler kullanılmalı ve iş ayakkabısının yapısı bozulmamalıdır. İş ayakkabılarının koruyuculuk özelliklerini kaybetmemeleri için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır bunlar;
İş ayakkabıları iş sağlığı ve güvenliği açısından kullanılması zorunlu koruyucu ekipmanlardır. İş ayakkabıları iş güvenliği standartlarına göre harf ve rakamlardan oluşan çeşitli sembollerle sınıflandırılmıştır. İş ayakkabısı standartları S1, S1P, S2 ve S3 dür.
İş ayakkabıları yapımında kullanılan maddelerden kaynaklı ağır olmaktadır. Çelik burunlu iş ayakkabıları veya ara tabanlı iş ayakkabıları içinde bulunan çelik maddesinden dolayı ağırlaşmaktadır. Ucu demirli iş ayakkabısı diğer iş ayakkabılarına göre biraz daha ağırdır. Fakat buna bir çözüm bulmak mümkün değildir.
Yine de her ayakkabının kendine özgü ağırlığı vardır. Uzun süreli çalışmalarda ve ayakta durma koşullarında ayağı çok yormaması için 1 kg dan ağır ayakkabılar tercih edilmemelidir. Hafif iş ayakkabısı tercihi konfor açısından önemlidir.
Yazlık iş ayakkabıları kışlık iş ayakkabılarına göre daha hafif bir yapıya sahip olabilmektedirler. Kışlık iş ayakkabıları genellikle iş botu veya iş çizmesi şeklinde isimlendirilmektedir. Su geçirmemeleri için uzun yapıya sahip olmaları gereklidir.