Tam vücut emniyet kemeri, iş güvenliği ekipmanlarının bir parçasıdır. Yüksekte çalışanlar ve düşme sırasında ölüm riski taşıyanlar paraşüt tipi emniyet kemeri kullanırlar. Paraşüt tipi emniyet kemeri, tam vücut korumasını sağlayabilmek için omuz, bacak ve göğüs üzerinde tam kontrol sağlar. Paraşüt kemeri seçerken kullanacak kişinin ağırlığını tam olarak taşıyabilecek bir model tercih edilebilir. Üç metreden uzun çalışma alanlarında emniyet kemeri zorunludur. Bir çalışan emniyet kemeri takarken düşerse tazminat alma hakkına sahiptir. Paraşüt emniyet kemerleri her kullanımdan önce kontrol edilmeli ve kullanımdan sonra servise verilmelidir.
Tam emniyet kemerleri, saf veya çok filamentli malzemelerden üretilmelidir. Kullanılan sentetik elyafların hassasiyeti 0,6 N/tex olmalıdır. Yapı özellikleri, tam vücut emniyet kemerinin ne olduğu konusunda da önemlidir. Emniyet kemeri konstrüksiyonunun güvenle kullanılabilmesi için diğer özellikleri şunlardır:
İş sağlığı ve güvenliği için kullanılan birçok cihaz bulunmaktadır. Ancak bölgeye göre değişmekle birlikte düz yollarda bile hem aşağı inmek hem de yukarı çıkmak için emniyet kemerleri kullanılmaktadır. Ancak en çok bilinen ve en yaygın olarak kullanılan alanı yüksek irtifalı alanlarda çalışmaktır, yüksekte çalışma ekipmanları arasında önde gelen bir güvenlik aracıdır. Emniyet kemerleri sadece çalışanlar için değil aynı zamanda seyahat eden ve spor yapan yolcular için de uygundur.
Emniyet Kemeri Çeşitleri:
Bel tipi emniyet kemeri gibi birçok emniyet kemeri çeşidi bulunmaktadır. Ancak, diğer adlar genellikle geçerli değildir. Çünkü birçok sektör emniyet kemerlerini kullanıldığı sektöre göre adlandırmaktadır. Örneğin; inşaat işçileri, şemsiye tipi emniyet kemerlerini inşaat tipi emniyet kemerleri olarak adlandırmaktadır. Bel tipi emniyet kemerleri için mini emniyet kemeri de denilmektedir.
Emniyet kemerinin türü nedir sorusunun cevabı, yüksekten düşme durumunda kullanıcıyı dik tutmak için tasarlanmış bir güvenlik ürünüdür. Doğru giyilirse, tüm vücut emniyet kemeri serbest düşüş sırasında üretilen enerjiyi kullanıcının vücuduna eşit olarak dağıtarak ciddi yaralanma riskini azaltır. Güvenlik kemeri olarak da bilinen paraşüt emniyet kemeri sunduğu özellikler sayesinde yüksekte çalışırken ilk tercih olmalıdır:
Ne yazık ki, yüksekten düşmeler iş yerlerinde en sık görülen kaza ve ölüm nedenlerinden biridir. Yüksekte herhangi bir işe girişmeden önce personel tam bir risk değerlendirmesi yapmalı ve çalışanlar görevini yerine getirirken paraşüt tipi emniyet kemerinin gerekli olup olmadığı bildirilmelidir.
Polyester kumaş, paraşüt tarzı emniyet kemerleri için paslanmaz çelik ile güven sağlar. Ürün fiyatları üretim malzemesine göre değişmektedir. Bu kapsamda üretiminde kullanılan çelik malzeme, kumaş ve ek aksesuarlar paraşüt emniyet kemeri fiyatının belirlenmesinde etkilidir. Fiyat belirlenirken müşterinin konforu ve güvenliği göz önünde bulundurulur. Hazırlanan bu ürünler kalitesi ile öne çıkmaktadır. Düşme önleyici özelliği ve pozisyon stabilitesi ile dikkat çeken bu ürün, güven vermektedir.
Paraşütlü emniyet kemeri ise konforlu çalışma için bel, sırt ve bacak destekleri ile tasarlanmıştır. Ayrıca yüksek standartlarda üretilmesinden dolayı güven verir. Müşteri tercihine göre sıralanan şemsiye tipi emniyet kemerleri dikkat de çeken ürünlerdir. Şantiyeler, yüksek katlı bina dış cepheleri, strüktürel camlama, bakım onarım çalışmaları gibi seçeneklerle sunulan şemsiye tipi emniyet kemerleri, bu gibi durumlarda güvenli bir çalışma ortamı sağlar.
Özellikle çok fonksiyonlu emniyet kemerleri sayesinde konfor ve kullanım kolaylığı da sunar. Ayrıca EN 361'e göre üretilmiş olması da önemli bir detaydır. Öte yandan D-ring ile sırtta ve göğüste bulunan noktalar, bağlantılar sayesinde vücudu özgürce hareket ettirebilme özelliği sunuyor. Paraşüt kemer modelleri beş farklı kemer ayarı sunar. Bu bağlamda kullanım rahatlığına rağmen kalça altı kayışının sağlamlığı göz önünde bulundurulmuştur.
İş güvenliği insanlar ve çalışanlar için çok önemlidir. Emniyet kemeri takmak, iş yerinde güvenlik için çok önemlidir. Hatta bir kişinin hayatının buna bağlı olduğunu söylemek mümkündür. Emniyet kemeri fiyatları bazı kişiler için büyük bir masraf gibi görünse de öyle değildir. Piyasada farklı fiyatlarda iş yeri emniyet kemerleri bulunmaktadır. Özellikle çalışanlar için emniyet kemeri takmak onların hayati tehlikede olmamasına yardımcı olur.
İşçiler, kalitesi fiyatına göre değişen bu emniyet kemerlerini takmayı ihmal etmemelidir. Öte yandan işverenler de işçi güvenliğini sağlamak için aradıkları emniyet kemerlerini çeşitli model ve fiyat aralıklarında bulabilmektedir. Hem internetten hem de mağazalardan farklı fiyatlara emniyet kemeri alınabiliyor. İnşaat emniyet kemeri olarak da sunulan bu ürünler hayati bir öneme sahiptir. Paraşüt tipi emniyet kemeri fiyatları her ne oranda olursa olsun iş güvenliği için mutlaka sahip olunmalıdır.
Kullanıcı her kullanımdan önce ekipmanını kontrol etmelidir. Muayene kayıtları tutulmalı ve. arızalı ekipman değiştirmelidir. Paraşüt emniyet kemeri özellikleri hakkında herhangi bir şüphe varsa, kullanılmamalıdır ve amirlerden yardım istenilmelidir. Karışık kablolar dahil tüm ekipman değiştirilmelidir. Yetkili kişiye veya üreticiye danışılmadan kullanılmamalıdır. Paraşüt kordonu bileşenleri, eğitimli ve yetkili bir kişi tarafından yılda en az bir kez veya daha sık olarak incelenmeli ve onaylanmalıdır.
Yazılı denetim ve onay kayıtlarını muhafaza edilmelidir. Tek başına halatın frenleme kuvveti yaralanmaya neden olabilirse, bir amortisör kullanılmalıdır. Tel özellikleri tüm yüzeyinin hasar açısından incelenmelidir. Yıpranmış kenarlar, kırık iplikler, çekilmiş dikişler, kesikler veya kimyasal hasar olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kumaşın yüzeyinde genellikle kırık kumaş şeritleri görülür. Hasarlı parçaları üreticinin talimatlarına göre yenileriyle değiştirilmelidir. Paraşüt emniyet kemerleri parçalardan daha pahalıdır, bu nedenle bir profesyonel tarafından yapılması şartıyla onarılabilir.
Kayışı ters "U" şeklinde gererek kesik veya hasarlı dikişler inç inç kontrol edilmelidir. Herhangi bir kesik, aşınmış alan veya korozyon hasarına dikkat edilmelidir. Sürtünme kilidinin kaymadığı ve kilit kenarlarının kesik olmadığı kontrol edilmelidir. Anahtar delikleri aşındığında veya aşırı gerildiğinde değiştirilmelidir. İş emniyet kemeri olarak da sektörler için çok önemli iş güvenliği ekipmanı olarak emniyet kemeri standartları muhafaza edilmelidir.