1500 TL VE ÜZERİ KARGO ÜCRETSİZ

16.00'A KADAR VERECEĞİNİZ SİPARİŞLER  AYNI GÜN KARGODA!

0 Ürün

Aradığınız ürün bulunamamıştır.

Geri Dön

Halat

Halat Ne İşe Yarar?

Halat ipler, diğer ismi ile jüt ip olarak bilinir. Hammaddesi tropikal bölgelerde yetişen bitkilerdir. Doğal ve yapay elyafın sıkıştırılmasıyla da oluşmaktadır. Sert ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Halatların 4 tane kısmı bulunur.

 

  • Lif halatın yapıldığı malzemenin en başında gelir.
  • Flasa, liflerin bükülmesi ile oluşur.
  • Kol flasaların bükülmesi ile oluşur.
  • Halat hepsinin bir arada bükülmesi ile oluşur. 

 

Genellikle ev eşyalarında kullanılır ve eşyanın modeline göre kalınlığı değişmektedir. Halatlar urgan ip olarak da bilinmektedir. Mobilya, perde, halı, ahşap tablo gibi birçok alanda kullanılabilmektedir. Halat kullanılan eşyalar, ev dekorasyonunda doğal kırsal bir görüntü oluşturur.

 

Halat tasarımları, son zamanların rağbet gören tasarımlarındandır. Halat hazırlanırken; örgü, yapıştırma, bağlama gibi teknik uygulamalarla hazırlanır. Bu uygulamalar halatın yapısından dolayıdır. Örneğin; ayna kenarlarında halat ipi kullanmak dekoratif bir görüntü yaratır. Ev dekorasyonlarında ve  avizelerde de halat kullanmak dekoratif bir görüntü yaratacaktır.

 

Halat ipinden havlu askılığı yapılabilir. Halatın hasır görüntüsü doğal bir şıklık sunabilir. Kahvaltı masalarında genellikle supla ve bardak altlığı olarak kullanılabilir. Moda sektöründe de halat kullanımı oldukça yaygındır. Modada hasır çanta ve, şapka kullanımı şık bir görüntü oluşturuyor. Hediyelik eşyalarda da halat ipi kullanımı yaygındır.

 

Halat ipi ile evlerde kullanılabilecek paspaslar yapılabilir. Genellikle halat ipi kullanılan paspaslar örgü ve yapıştırma tekniği ile yapılmaktadır. Halat ipi piknik yapılırken de yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Piknik sepeti ve piknik salıncağı genellikle halat ipi kullanılarak yapılmaktadır.

Halat Çeşitleri Nelerdir?

Halatlar yapıldıkları malzeme çeşidine göre şu şekilde ayrılabilmektedir:

 

Bitkisel halatlar: Kendir, Manila, sisal halatlardır.

 

Sentetik halatlar: Naylon,  polyester, polipropilen polyamid halatlardır.

 

Madeni halatlar: Çelik  veya diğer metallerden yapılan halatlardır. 

 

Yerli Sisal Halat: Sürtünmeye karşı dayanıklıdır. 3/4 kollu halat grubuna girer. Kolay bir şekil kasa yapılabilen halatlardır.% 100 sısal ipinden yapılır. Sisal halat ile sağlam bir şekilde düğüm atılır. Su içerisinde milimetre cinsinden küçülür. Denizcilik, tarım, ev dekorasyonu ve endüstriyel alanlarda kullanılır. Sızal halat çapı 40 milimetreye kadar küçülebilir. 10400 kilogram ağırlıkta kopabilir ve ağırlığı maksimum 111,00 kilogram kadar çıkabilir.

 

Naylon halatlar: 3/4 bükümlü halatlardır. Suda yüzme özelliği vardır. Genellikle denizcilikte bağlama halatı olarak kullanılır. Esnek bir yapıya sahiptirler. Bu özelliği sayesinde diğer halat çeşitlerine nazaran daha fazla uzama özelliği bulunur. Çabuk kuruyabilen güçlü halatlardır ve esnek yapısı sayesinde teknenin oluşturduğu enerjiyi emerek, çapanın yerinden çıkmasını engeller ve kopmayı önler. Halat çapı 32 milimetreye kadar küçülebilir. 18900 kilogram ağırlıkta kopabilir. Ağırlığı 835 kilograma kadar çıkabilmektedir.

 

Tiger kaplan halat: Sağlam kasa özelliği bulunan yüzme özelliği vardır. Tiger halatın çapı 2 milimetreden başlayarak 20 milimetreye kadar çıkabilmektedir. 3/4 bükümlü halat olarak bilinmektedir. Halatın ağırlığı 0.29’dan 29.002’a kadar çıkabilmektedir.

 

Statik kurtarma halat:  Doğa yürüyüşlerinde, dağcılık ve iş güvenliğini sağlamak için kullanılır. Çapı 9 milimetreden 13 milimetreye kadar çıkabilmektedir. 3850 kilogramdan sonra kopabilir. Ağırlığı 130 kilograma kadar çıkabilir.

 

İpek halat: Denizcilik, nakliye, dekorasyon, balıkçılık gibi alanlarında kullanılabilmektedir. Çapı 40 milimetreye kadar küçülmektedir. 23100 kilogram kadar bir kopma noktası vardır ve ağırlığı 1050 grama kadar çıkmaktadır.

 

Tırmanma halat: Spor etkinlikleri için kullanılan halat çeşididir. Düğümlü ve sade şekillerde kullanılabilir.

 

El incesi halat: Sahillerde kullanılır. En az 6 veya 8 metre olmalıdır. Hafif bir ağırlığı vardır.

 

Lastik halat:  Güçlü ve sıkı bir yapıya sahiptir, esnek bir dokusu vardır. Çekme özelliği güçlüdür. Lastik düğümlü ve aparatlı şekilde kullanılabilir. Çadır, tekne, yat, spor faaliyetlerinde, dekorasyon amaçlı, gergi ve askılarda kullanılır.

 

Zincirli çapa halatı: Zincirli çapa halatı bir naylon halat çeşididir. Naylon halata zincir bağlanarak oluşur. Özellikle denizcilikte kullanılır.

 

Tekne dekor halatı: Adından da anlaşıldığı gibi tekne süslemelerinde kullanılır. Ölçüleri isteğe bağlı belirlenebilir. Kullanım alanına göre değişkenlik göstermektedir. Urgan tipi halat bitkisel bir halattır. Sert ve sıkı bir dokusu vardır. Keten ve kenevirden oluşur halk arasında urgan olarak bilinir. Her alanda kullanılabilmektedir. Halat çeşitleri arasında en çok kullanılan halat urgan halatıdır.

 

Kendir halat: En yaygın kullanılan halattır. Tırmanma halatı olarak da bilinir. En yaygın kullanım alanı denizciliktir. Kendir iki çenekli halat grubuna girmektedir.

 

Çelik halat: Bir makinedir ve tellerden oluşmaktadır. Ham maddesi teldir. Çelik halatın kısımları tellerden, damarlardan ve özden oluşur. Çoğunlukla siyah tellerden üretilir. Genellikle elektrikli makinelerde kullanılır. Asansörler, inşaatlar vinçleri bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Halat Özellikleri Nelerdir?

Halatlar  genel olarak;

 

  • Çekme gücü, 
  • Doğal ve kimyasal etkilere karşı dayanıklılık, 
  • Sert, yumuşak ve hafif olması gibi özellikler barındırır.  

 

Halatların çeşitlerine göre özellikleri değişkendir. Örneğin; bitkisel halatlar güneşe dayanıklıdır. Suda batarlar. Bitkisel halatlar ise bitkinin kökündeki liflerden oluşur. bitkisel halatların yapısı üretildikleri life göre farklılık gösterir yapısına göre bazı lifler sağlam ve serttir. Bazıları ise yumuşak ve esnek yapıdadır; kendir halat,  pamuk halat, manila ve sisal halatlar bitkisel halattır. Sentetik halatlar ise yaygın olarak plastik sanayide kullanılır. Sentetik halatların çekme güçleri yüksek ve kimyasal akımlara karşı dirençlidir. Tatlı suda batma özelliği vardır. Oldukça kullanışlı halatlardır. Sentetik halat çeşitleri polyamid, polyester, polipropilen, aramid ve polietilen halatlardır.

Halat Kullanım Alanları Nelerdir?

Halatların çok geniş kullanım alanları vardır. En yaygın olarak;

 

  • Ev dekorasyonlarında
  • Nesne kaplamalarında
  • Kitap raflarında
  • Denizcilikte
  • İnşaat sektöründe
  • Moda sektöründe (ayakkabı, çanta vb.)
  • Asansörlerde
  • Hediyelik eşyalarda kullanılmaktadır.

 

Renkli halat ip tasarımları ise son zamanlarda daha yaygın kullanılmaktadır. Halat seçerken renkli halat ip tercih edilmesi kişinin karakteri hakkında bazı bilgileri ortaya çıkarmaktadır. Halat tercih ederken masumiyet ve ihtişamı yansıtmak için genellikle beyaz renkli halatlar tercih edilmektedir. Romantik bir ortam yaratmak için de halat kullanılabilmektedir. Çiftler genellikle doğal ortamlarda halattan yapılmış salıncaklar ile romantik anlar geçirebilir. Halat kullanımı denizcilikte de oldukça yaygındır ve denizciler sert,  dayanıklı ve güvenli halatlar tercih etmektedir. Halat kullanımı inşaat sektöründe ve makine sektöründe de oldukça yaygındır. Makine sektöründe kullanılan halatlar çelik halatlardır.

Halat Fiyatları

Halat ipleri, teller bükümlü bir şekilde sarılarak oluşturulur. Halat fiyatları markası ve uzunluğuna göre belirlenir. Uzunluğu arttıkça fiyatı da artacaktır. Kalınlığa ve sağlamlığa bakılarak fiyatlandırmada değişimler yapılabilmektedir. Örneğin; urgan ip fiyatları ince halat fiyatlarından pahalıdır. Urgan ip oldukça kalın yapıda olduğundan ince halattan daha maliyetlidir. Maliyetli halat ipleri arasında en yaygın kullanılan diğer bir halat ip türü  çelik iplerdir. Çelik iplerde kullanım alanları oldukça geniştir. Makine ve inşaat sektöründe oldukça yaygın kullanılır.

 

Halat fiyatlarının belirlenmesinde; yumuşak ve esnek olması fiyatları artırabilmektedir. İpin tasarımı ve renk seçenekleri de fiyatların belirlenmesinde önemlidir. Renkli halat ip olarak tercih edilen renkler, ahşap renklerdir. Hasır bir görünüm tercih edilmektedir.

 

Halat fiyatlarında halatların kullanım alanları ve halat boyutu fiyatlara etki eden faktörler arasındadır. Halat uzunlukları; milimetre, santimetre veya kilogram değerleriyle ifade ediliyor. Halat fiyatlarını belirleyen bir başka faktör yapılacak projedir. Örneğin; Kaplama projesi yapılırken ip çapı veya kalığının yüksek olması ip kullanımında maliyeti düşürebilir. Halat fiyatları ipin performansına göre de değişkenlik göstermektedir. Örneğin; ip uzunluğu arttıkça ipin performansı artacaktır ve fiyatlar daha ekonomik olacaktır.

Liste Banner
Yukarı Çık

Whatsapp
Destek

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.