İşçi elbiseleri, iş hayatında gerekli olan koruyucu kıyafetlerdir. Çalışma hayatının bir parçası olan iş kıyafetleri çalışanları iş kazaları gibi durumlardan korur. Farklı özelliklerde ve farklı tasarımları sayesinde rahat hareket edebilme imkânı olan pek çok model vardır. Her türlü çalışma ortamına uygun olan bu kıyafetler işçi sağlığı ve güvenliği için de oldukça önemlidir. İş tulumu tek parça halinde tüm vücudu kapatan, askılı ya da uzun kollu tasarımları olan bir iş kıyafetidir. Vücudu toz ve kirden korumak için giyilen iş kıyafetlerinin sağlık açısından da pek çok avantajı vardır. Günlük giyilen kıyafetler iş ortamında giymek için uygun olmayabilir. Bu yüzden koruyucu özelliklere sahip iş elbiseleri giyilerek rahat bir çalışma ortamı sağlanmalıdır.
Personel kıyafetleri iş ortamında giyilen kıyafet olarak tanımlanır. Sağlam ve dayanıklı malzemeden üretilmiş iş elbiselerinin kullanım süresi daha uzundur. Bu da işverenin bütçesine katkı sağlayan bir durumdur. İş kıyafetleri erkek model seçenekleri ağır sanayide çalışan kişiler için tasarlanmıştır. Çünkü bu alanlarda zorlu koşullardan dolayı genellikle erkekler çalışır. İş tulumu bu sektörde kullanılan ve güvenlik önlemleri olan bir kıyafettir. Ayrıca tasarımsal olarak da işçinin daha iyi hareket edebilmesini sağlarken, üzerinde yer alan cepler sayesinde fonksiyonlu bir kullanım rahatlığı vardır. Küçük el aletleri bu ceplere konularak tek hamlede alınıp tekrar yerine konulabilir. Ayrıca bu kıyafetlerin ekstra koruyucu özellikte modelleri de piyasalarda bulunmaktadır.
İş kıyafetleri zorunlu kıyafetler arasında yer aldığı için hemen hemen bütün iş yerlerinde kullanılır. İş sahasının özelliğine ve çalışma koşullarına uygun kıyafet, eldiven ve iş ayakkabısı seçenekleri vardır. İşçi elbiseleri modelleri arasında ilk olarak tek parçadan oluşan ve vücudun her bölgesini koruyan iş tulumu gelmektedir.
İş Tulumu Modelleri: Vücudu dışarıdan gelebilecek zararlı etkenlere karşı korumakla görevli bir iş kıyafetidir. Sağlam ve dayanıklı kumaştan üretilen modelleri her sektörde rahatlıkla kullanılabilir. Ağır sanayi ve sıcak ortamlarda çalışanlar için yanmaz tulum modelleri üretilmiştir. Bu modellerin kıvılcım gibi ateş parçaları sıçradığı zaman yanma yapmayan bir özelliği vardır. Vücuda bol olan bu modellerin rahat kullanım şekilleri vardır. Ayrıca dışarda çalışanları toz ve hava koşullarına karşı koruyan özellikte tulumlar tercih edilmesi gerekir. Su ve soğuk geçirmez modeller vücut sağlığı için önemlidir.
Teknik İşçi Takımları: Bu modelleri genellikle tamir ve tadilat işlerinde çalışan bireyler tercih eder. Toz ve kir geçirmez olması, yanmaz olması ve çok cepli olması tercih edilmesinde etkili özellikleridir. Alet takımında yer alan küçük aletler, vidalar, kablolar elbisenin ceplerine konularak pratik bir çalışma ortamı sağlanmış olur. Kamu kuruluşlarında teknik işlerden sorumlu memurların da kuruma özel personel kıyafetleri bu model içerisinde yer alır.
Reflektörlü Takım Modelleri: Bu modeller genellikle gece çalışan personel tarafından kullanılır. İş kıyafetinin üzerinde yer alan reflektör sayesinde görünebilir sağlanarak olası kazalar engellenmiş olur. İşçinin can güvenliği açısından önemli olan bu kıyafetleri trafik polisleri de gece çalışmalarında kullanırlar. İş elbiseleri arasında önemli bir yeri olan reflektörlü kıyafetler canlı renklerden oluşur.
İş kıyafetleri çalışılan sektöre göre özel olarak tasarlanmalıdır. Ağır şartlara uygun, vücut bütünlüğünü ve sağlığını koruyan, ortamdaki olumsuzlukları en aza indiren personel kıyafetleri, kanunda da yer almıştır. Bu yüzden firmalar çalışanlarının vücut yapılarına ve rahat olmalarına imkân sunacak kıyafetler diktirir. İş kıyafetinin bir özelliği de farklı firmaların ya da aynı firma içinde farklı departmanlarda çalışanların birbirlerinden ayrılması. Yani her bölümün kıyafet tarzı ve rengi farklı olduğundan kimin hangi bölümde veya hangi pozisyonda çalıştığı kolayca anlaşılabilir. Çalışma şartlarının zorlu ve kirli olduğu sanayi bölgelerinde giyilen iş kıyafetleri koyu renkli seçilir. Gıda sanayisinde çalışanların ise hijyen sağlandığının bir göstergesi olarak personel kıyafetleri açık renklerde olur.
İşçi elbiseleri tasarım ve rengin yanı sıra işçi güvenliğini sağlayan özelliklere de sahip olmalıdır. İş ortamından gelebilecek herhangi bir zarar karşı koruyucu özellikte olursa işçilerin sağlıklı ortamlarda çalışması sağlanmış olur. Ateşin ya da kaynak makinasının çevresinde çalışanların kıyafetleri yanmaz tulum vb. kıyafetler olmalıdır. İş kazaları basite alınmayacak kadar zararlı kaza çeşididir. Bu yüzden çalışan kıyafetin özellikleri çalışılan sektörün risklerine karşı düzenlenmelidir. Kimyasal maddeler ve ilaçlarla sürekli çalışma zorunluluğu olan personelin kıyafetlerine ise can güvenliği açısından daha fazla dikkat edilmelidir. Özel kumaştan tasarlanmış tulumlar, başlıklar dışarıdan gelebilecek en küçük toz zerresini ya da kokuyu içine almamalıdır.
İş kıyafetleri mağazası her türden iş kıyafetinin bulunabileceği alanlardır. Branda kumaştan yapılan kıyafetler kesilmeye ve darbelere karşı dayanıklıdır. Kasaplar ve kesici delici aletlerle uğraşanlar bu kumaştan yapılan önlükleri kullanabilir. Soğuğa ve sıcağa karşı dayanıklıdır. Üzerinde su geçirmez kaplama mevcuttur. PVC kumaş ise su geçirmez özelliğe sahip ve soğuk havalarda kırılma yapmayan bir çeşittir. Makinada yıkamaya uygun değil, elde sabunlu su ile yıkanmalıdır. Bunlara ek olarak iş kıyafetlerinde pek çok kumaş türü mevcuttur. Yanmaz, su geçirmez, kalın, ince gibi ortamın ve mevsimin şartlarına göre çeşitlendirilmiştir.
İş elbisesi alırken iş elbisesi fiyatları ya da iş pantolonu fiyatları gibi anlık giderler değil, kalite önemli olmalıdır. ağır koşullarda çalışma koşullarında kullanılan ve yıpranma durumları olan kıyafetlerin en fazla 6 aylık kullanım ömürleri vardır. Bu yüzden işverenler iş elbisesi satın alırken sektörel bazda düşünerek iş kıyafetlerini satın almalıdır. Ayrıca iş kıyafetleri öncelik olarak çalışan işçinin giydiğinde rahat hareket edebileceği model ve tasarımda olmalıdır.
Soğuk ve dış ortamlarda çalışan işçiler için kalın, su ve hava geçirmez, vücut ısısını dengeleyici kıyafetler tercih edilmelidir. Kumaş yapısına dikkat ederek kışlık ve yazlık kullanımlar için farklı türler seçilmelidir. Dış ortamda çalışacak personel için gece görüş desteği olan kıyafetlerin edinilmesi son derece önemlidir. Personel kıyafetleri renk olarak da çalışılan sektöre uygun seçilmelidir. Açık ve güneşli alanda çalışanlar için açık renk kıyafetler kirli ve ağır koşulları olan kapalı alanlarda koyu renk kıyafet seçilmesine dikkat edilmelidir.