1000 TL ve Üzeri Web Siparişlerinizde Ücretsiz Kargo!

Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır?

  • 8845-yangin-tupu-nasil-kullanilir.jpg
  • 8846-yangin-tupu-nasil-kullanilir2.jpg

 

Yangın ile mücadele konusunda etkili bir biçimde kullanılan yangın söndürme tüpleri, içeriğinde bulunan malzemeler sayesinde ısı ve oksijen arasında bulunan bağlantıyı kesmeye yaramakta olan basınçlı bir alettir. Yangının boyutuna göre farklı ebatlarda yangın söndürme tüpleri bulunmaktadır. Araç yangın tüpleri ile ev tipi yangın tüpü insanlar tarafından en çok bilinen yangın söndürme aletleri arasında bulunmaktadır. Yangın söndürme aşamalarında oldukça etkili olan yangın söndürme tüplerinin çeşitleri bulunmaktadır. 

Alanların metrekaresine göre küçük yangın tüpü veya büyük yangın tüpü bulundurulması gerekmektedir. Yangın söndürme renk kodlarının ne anlama geldiği de merak edilen konular arasında yer almaktadır. Yangın söndürme tüpü renkleri arasında bulunan kırmızı renk; elektriğe karşı emniyetsiz, mavi renk; elektriğe karşı emniyetli, sarı renk; elektriğe karşı emniyetsiz, siyah; elektriğe karşı emniyetli, yeşil; elektriğe karşı emniyetsiz anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda kırmızı; su, mavi; kuru tozlu, sar; köpük, siyah; karbondioksit, yeşil; eko biyolojik anlamlarına gelmektedir. 

Yangın Söndürme Tüpü Nedir?

Yangın söndürme tüpü, içeriğinde yer alan malzemeler sayesinde ısı ve oksijen arasındaki bağlantıyı kesmeye yarayan basınçlı cihaza verilen isimdir. Yangın söndürücü cihazlar çok farklı ebatlarda ve özelliklerde üretilmektedir. Yangın söndürme cihazı, yangınların ilk oluşma aşamasında çok büyük rol oynamaktadırlar. Yangın özelliklerine göre farklı tipte yangın söndürme cihazları bulunmaktadır. Alanların farklılığına göre alanda bulunması gereken yangın söndürme tüpü adetleri ve çeşitleri farklılık göstermektedir. 1 kg yangın tüpü, 6 kg yangın tüpü, 12 kg yangın tüpü ve 15 kg yangın tüpü gibi çeşitler piyasada bulunabilmektedir.

Yangın Söndürme Tüpü Çeşitleri Nelerdir?

Yangın tüpleri, yangınların özelliklerine göre fraklı tiplerde üretilmektedirler. Yangın söndürme tüpü tipleri arasında kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları bulunmaktadır. ABC tozlu yangın söndürücü olarak da bilinen bu yangın söndürme cihazı, A, B ve C tipi yangınlarda kullanılabilmektedir. ABC tozlu yangın söndürme cihazları, yangınla mücadele konusunda üstün performans sergilemektedir. Ancak yangının yeniden alevlenmemesi için kullanılan alanın oksijen ile bağının kesildiğinden emin olunması gerekmektedir. 

Yangın söndürme cihazları arasında bulunan köpüklü yangın söndürme cihazları ise A (katı) ve B (sıvı) sınıfı yangın risklerinin olduğu ortamlarda kullanılmaktadır. Köpükler, yanan maddenin yüzeyini kaplamaktadır. Oksijen ile bağlantı kesilmekte aynı zamanda da yanma ısısı düşürülerek soğutucu etki yapmaktadır. Ortama herhangi bir zarar vermeden rahatlıkla temizlenebilmektedir. Köpük gözenekli maddelerin içine nüfuz etmekte ve köpükteki su bileşeninin buharlaşması aracılığı ile yangını soğutmaktadır. Benzin gibi sıvıların üzerine bir köpük halısı oluşturan köpük söndürücü, ısının etkisi altında olan döşemelik kumaş ve halılardaki liflerin sıvılaşabildiği alanlar ve alev alabilen sıvılar için son derece uygundur. Elektrikli ekipmanların sıvılar yüzünden ciddi şekilde zarar görmesine rağmen köpüklü söndürücülerin cihazlar ile kullanımı uygundur.  

Karbondioksit yangın tüpü (co2 yangın tüpü) cihazları ise basınçlı karbondioksit gazından meydana gelmektedir. Ortamdaki oksijen miktarını düşürerek yanma reaksiyonunu kırmaktadır. Boya, tiner, parafin ve petrol gibi B sınıfı yanabilen sıvılar ile propan, bütan ve metan gibi C sınıfı yanabilen gazlar, yangın tipleri için son derece uygundur. Toz veya su içermemeleri sebebi ile elektronik malzemelere de herhangi bir zarar vermemektedir. Ofisler, elektrik risklerinin oldukça fazla olduğu bölgeler ve solventler gibi sıvıların tutuşması ile meydana gelen yangınlarda etkilidir. 

Yangın Tüpü Kullanma Talimatı Nedir?

Olası bir yangın, can ve mal kayıplarına sebebiyet verebilmekte ve büyük felaketlere yol açabilmektedir. Yangın tüpü kullanma talimatı, yangın konusunda etkili mücadele etmeyi sağlamaktadır. Yangın ile ilk mücadele sonucunda yangının etkisi azaltılabilmekte ve büyük felaketlere sebep olması engellemebilmektedir. Yangın söndürme tüpü kullanılırken yangın söndürme talimatına uyulması gerekmektedir. Kişiler, “Vanalı yangın söndürme tüpü nasıl kullanılır?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Yangın söndürebilmek için şu adımların izlenmesi gerekmektedir.: 

  • Yangın söndürme tüpü yangın yerine getirilerek rüzgar tam olarak arkaya alınmaktadır. 
  • Ateşe mümkün olduğunca yaklaşılması gerekmektedir.
  • Tetik mekanizmasını kilitleyen prim çıkarılmakta veya karbondioksit tüpünün valfi sola doğru çevrilmektedir.
  • Tetiğe sonuna kadar basılmaktadır.
  • Çıkan toz veya gaz yangının bulunduğu yere doğru püskürtülmektedir.
  • Yangın ön taraftan arka tarafa doğru söndürülmektedir.
  • Yangının söndüğünden emin olunmadan yangın yerinin terk edilmemesi gerekmektedir.
  • Tozlu cihazlar toz bitene kadar boşaltılmalıdır. 

Yangın Tüpünün İçinde Ne Vardır?

Yangın söndürme tüpünün içinde yangını söndürmek için gerekli olan kimyasallar bulunmaktadır. Bütün yangın söndürücü tüplerinin içinde yanma durumunu söndürmek için gerekli olan üç elementin oksijenini barındırmaktadır. Bunun yanı sıra yangın söndürücüler yaklaşık iki yüzyıl önce geliştirilmeye başlanmıştır. Bu nedenle yangın söndürme tüpünün içerisinde yer alan malzemeler, yangın ile mücadele konusunda son derece etkilidirler. 

Yangın Tüpü Kullanım Süresi Ne Kadardır?

Yangın söndürme tüplerinin kullanım sürelerinin ne olduğu önemli bir konudur. Yangın söndürme tüplerinin iki yılda bir tamamen boşaltılması ve yeniden doldurulması gerekmektedir. Köpüklü yangın söndürme tüplerinde periyodik bakım ve dolum süresi iki yılda bir yapılmaktadır. Halokarbon yangın tüplerinin kontrolleri ise yılda iki kez yapılmaktadır. Bunun yanı sıra kuru kimyevi yangın tüpleri halokarbon yangın tüpleri gibi iki kez bakıma ihtiyaç duymaktadırlar. İki yılda bir boşaltılıp tekrar doldurulması gereken yangın tüplerinin periyodik kontrollerinin sağlanması son derece önem taşımaktadır. 

Yangın Tüpü Basınç Göstergesi Nasıl Olmalı?

Yangın söndürme tüpleri ile ilgili merak edilen sorulardan biri de yangın tüpü basınç göstergesinin nasıl olması gerektiği olmaktadır. Mal ve can güvenliği konusunda önemli bir yere sahip olan yangın söndürme tüpleri genel olarak 18 bar basınç ile birlikte N2 azot gazı kadar doldurulmaktadır. Bulunduğu ortamlarda hava şartlarının etkisi ile bu basınç 25 bara kadar yükselebilmektedir. Yangın söndürme tüpü, 25 bar seviyesinin üstüne çıktığında gövde kısmı şişmeye başlamaktadır. Bu noktada ise uzman kişiler tarafından müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi durum çeşitli tehlikeli sonuçlar yaratabilmektedir. 

Yangın Tüpü Nerede Bulundurulmalıdır?

Yangın söndürme aletlerinin nerede konumlandırılması gerektiği de son derece önemlidir. Yangın söndürme cihazlarının sayısı, binanın tehlike sınıfına göre değişebilmektedir. Düşük tehlike sınıfında 500 metrekarelik bir alan için orta ve yüksek tehlike sınıfında ise her 250 metrekare için 1 adet yangın tüpü 6 kg’lık olanlarının kullanılması gerekmektedir. Otoparklarda, depolarda, tesisat dairelerinde ise tekerlekli tip yangın söndürme tüpünün mutlaka bulunması gerekmektedir. Depo ve tank gibi alanlarda en az 2 adet 12 kg’lık kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazlarının bulunması gerekmektedir. Söndürme tüpleri, dışarıya doğru, geçiş boşluklarının yakınına ve dengeli olarak dağıtılarak, görülebilecek şekilde işaretlemesinin yapılması gerekmektedir. Söndürme tüplerine ulaşım mesafesinin ise en fazla 25 m olması gerekmektedir. 

Yangın Tüpü Yerden Yüksekliği Ne Kadar Olmalı?

Yangın söndürme tüpünün asma yüksekliği son derece önemli bir konudur. Yangın söndürme cihazının asma yüksekliği, acil durum anında eğilmeden, vücut ergonomisini bozmadan kolaylıkla alınabilecek yükseklikte bulunması gerekmektedir. taşınabilir yangın söndürme tüplerinin, söndürücünün duvara bağlantı asma halkası, duvardan rahatlıkla alınabilecek seviyede ve zeminden asma halkasına olan uzaklığı da 90 cm’yi aşmayacak biçimde montajının yapılması gerekmektedir. 

 

10 May 10:05

© 2020 Yıldırımlar Giyim A.Ş. Tüm hakları saklıdır.

Maximum, Bonus, Axess, World, Paraf, Mastercard, Visa, SSL
Whatsapp Destek
WhatsApp

İletişime geçmek için tıklayınız

Bağlan
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.