1000 TL ve Üzeri Web Siparişlerinizde Ücretsiz Kargo!

Ventilli Maske Nedir?

  • maske.jpg
  • 8882-ventilli-maske-nedir.jpg

 

Genel anlamı ile buhar kazanı, basınç tankları gibi alanlarda sıcaklık ya da basıncın gereken limit düzeyini aşıp istenmeyen sınıra geldiğinde tahliye gerçekleştirmek için devreye giren kapağa denir. Otomatik olarak açılır ve fazla buhar ya da ısı salınımını gerçekleştirir. Aynı sistem ventilli toz maskesi gibi ürünlere de uygulanabilir. 

Maske ise kişiyi korumaya yönelik donanım olarak kullanılır. Genel olarak maskeler, tozlu ortamlarda, kimyasal madde içeren ortamlarda, partikül ağırlıklı ortamlarda bulunan kişilerin, ortam tozundan, kimyasalından ve kötü etkilerinden korunması için kullanılır ve bu alana özel üretilir. Özellikle filtreli toz maskesi bu gibi amaçlar için uygun bir modeldir. Ayrıca pandeminin ortaya çıkması sebebi ile maske ürünleri insanlar tarafından sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. 

Maskeler; konik, katlı veya pek çok farklı biçimlerde üretilir. Maske kalıpları maskenin taşınması ve kolay giyilip çıkarılmasına yönelik tasarlanır. Bu maskeler tasarlanırken yapılan işin koşulları da göz önüne alınır. 

Ventilli maske, rahat nefes verebilmek için kullanılan, maske kullanımından kaynaklı oluşan buğulanmayı önleme kullanım rahatlığı gibi konular için üzerinde kapakçık bulunan solunum maskesi çeşididir. Ventilli maskelerin asıl amacı kirli havayı filtre etmek yerine, verilen nefesi tahliye etmektir.  Ventilli maskede beş noktadan takılma aparatları bulunur ve bu da yüzü ciddi bir şekilde kavrayarak korur.

Ventilli maske, doğal kauçuk malzemeden imal edilir. Ventilli ne demek sorusunun cevabı; ventil düzeneği bulunan solunum maskesidir.

 

Ventilli Maske Ne İşe Yarar?

Ventilli maskede iki adet nefes verme ve bir adet nefes alma ventili bulunur. Nefes alındığı sırada maske bünyesinde bulunan özel filtrelerle havayı süzerek içeriye gönderir. Ventil sayesinde nefes dışarı verilirken oluşan sıcak ve nemli hava basıncının etkisi ile valf kapağı açılır ve güvenli bir şekilde nefes verilmesini sağlar.

Respirasyon Nedir? sorusunun cevabı canlılarda görülen, oksijen alıp karbondioksit verme biçiminde hareketi, teneffüs anlamına gelir. Kısaca solunum anlamına gelir. Ventilli maske bir mekanik filtreli respiratör maske çeşididir yani solunum ile ilişkilidir.

 

Ventilli Maske Özellikleri Nelerdir?

Maskenin ön tarafında, alt tarafında veya yan tarafında bir kapakçık bulunur.  Bu kapakçık sayesinde dışarıdan alınan hava geçemez. Maskenin kapakçık dışında kalan filtreli bölümü de filtreleme görevini üstlenir. Kapakçık da hava geçirmez koruma sağlar. 

Ayrıca içeriden dışarıya ve dışarıdan da içeriye hava akışını engellemek amacıyla ve daha yüksek koruma sağlamak amacıyla sızdırmazlık bantları bulunabilir. Bu bantlar cilt ile temas halindedir ve bu özelliği ile maskenin kaymasını, hareket etmesini engeller. Ayrıca bu maske ile beraber kullanılan gözlük ve siperliklerde de buğu oluşumu engellenir. Bu bantlar özellikle kişilerin yoğun hareket gerektiren işlerde çalışmasına rağmen maskenin hareket etmeden kullanılmasını sağlamak amacıyla üretilmiştir. 

Kullanılan maske malzemesinin en iç katmanı dahi cildi tahriş etmeyecek ve yumuşak yapıdadır. Bu da ventilli maskenin konforlu kullanımını sağlar. Katlanabilir pratik tasarımı bulunur bu da taşıma kolaylığı sağlar. Karbon filtreli maske olarak da üretilebilen bu maske, bir sünger gibi çalışır. Üst yüzeyinde bulunan aktif karbon filtreleme işlemi yapar. 

 

Ventilli Maske Ne İşe Yarar?

Ventilli maske zararlı ve zehirli gazların, dumanın ve toz zerrelerinin insanın nefes borusu ve akciğerlerine girişini engeller ve bu organları korur. Bu özelliği nedeniyle kimyasal koruyucu maske olarak da bilinir. Zararlı maddeler kimyasal maske tarafından engellenir ve vücuda girmez.

 

Ventilli Maske Çeşitleri Neler?

Ventilli maske, virüs koruma maskesi, hava filtreli maske gibi farklı isimle anılır. Bu Koruyucu maskelerin pek çok modeli bulunur. Bunlar FFP3 ventilli maske, FFP2 ve FFP3 ventilli maskelerdir .Kullanıldığı ortam özelliklerine göre yalnız burun ve ağza takılan çeşitleri de vardır. Tamamen yüzü kaplayan seçenekleri de bulunur. 

FFP maskeleri genel olarak parçacıklara, damlacıklara ve su buharına karşı korumaya yönelik tasarlanmış modellerdir. FFP, İngilizce “Filtering Face Piece” kelimelerin baş harflerinin kısaltılmasıdır. “parçacık filtreleyen yarı maske” şeklinde Türkçeye çevrilir. 

FFP2 maskeleri ilk başta, el zanaatkarlığı alanında çalışanların kullanması için, bu alanda çalışanların profesyonel olarak korunması için tasarlanmıştır. Aynı zamanda bu özelliğinden dolayı toza karşı koruyucu maske olarak biliniyordu. Günümüzde ise kendini korumak isteyen ve sağlığını düşünen herkes filtreli ağız maskesi olarak kullanabilir. Bu maskeler genellikle beyaz renktedir. Bombeli bir yapıya sahip olabilir veya katlanabilir. 

FFP2 toz maskesi çok özel bir filtre ile desteklense de FFP3 maske kadar filtrasyon özelliği yoktur. FFP3 maske ne işe yarar sorusunun cevabı çok yüksek oranda filtrasyon sağlayan maske şeklindedir.

FFP1 maske, FFP2 ve FFP3 arasındaki fark, sahip oldukları filtreleme özelliklerinin farkıdır. FFP1 maske %80 filtrasyon, FFP2 maske %94 filtrasyon, FFP3 maske %99 filtrasyon sağlar.  

 

Ventilli Maske Kaç Kez Kullanılabilir?

Koruyucu maskeler genel olarak R ve NR kodlarıyla işaretlenmektedir. Bu işaretlerin anlamı ürünün yeniden kullanılabilirliğidir. R kodu “Reusable-Tekrar Kullanılabilir” anlamına gelir ve çoğunlukla bulaşıcı hastalık görülen bölgelerde ve asbest bulunan bölgelerde tercih edilmezler. NR kodu ise “Not Reusable-Tek Kullanımlık” demektir. 

Genel olarak bulaş riski olan alanlarda tercih edilir. 3M virüs maskesi, partiküllere karşı korunmaya yardımcı olmak için üretilmiş maskeleredir ve tek kullanımlık maskeler olarak tasarlanır. Dolayısıyla 3m ffp3 maske kalabalık ortamlarda kullanıldıktan sonra işlemden geçirilmeden tekrar kullanılması önerilmez. Birden fazla kullanmak isteyenlerin bir yere astıktan sonra kullanmaları önerilir. 

 

Ventilli Maske Kullanım Alanları

Ventilli maske, dış ortamdan sıvı buharı, buhar, sıvı sıçraması, hapşırma gibi sıvı bulaşma riskine karşı da koruma sağlar. Bu gibi maddelerin yoğun olduğu ortamlarda kullanılabilir. Maskenin dış katmanının sıvı itici yapıdaysa diğer katmanları yoğun kumaştan imal edilir ve sıvı itici özellik kazanır. Bütün bunlar tehlikeli sıvılara ve havada damlacık formda bulunabilecek tehlikeli maddelere karşı koruma sağlar. 

Kullanan kişinin mevcut bireysel rahatsızlıkların ortama yayılmasının önüne geçebilir. Pandemi süresince hastaneler, toplu taşıma araçları, kapalı alanlar, alışveriş merkezleri gibi insanlarla sık temas halinde olunan alanlarda kullanılmıştır. Ventilli maske özellikle endüstriyel alanlarda kullanılır. Toz, koku, sis, buhar ve solunum yollarını tahrip edecek zararlı maddeleri engellediği için bu alanlarda çalışan insanlar tarafından da sıklıkla kullanılır.

 

Ventilli Maske Kullanımının Önemi Nedir?

Pandemik bir hastalığa sebep olan Koronavirüsün genel olarak muhtemel bulaşma yolu, yüzeylere tutunmasıdır. Enfekte olan bir kişi,  bu virüsü bir kapı koluna sürebilir, buradan henüz enfekte olmamış bir başka kişinin eline bulaşabilir. Enfekte olmamış fakat virüsle kontamine olmuş alana dokunan kişi farkında olmadan elini ağzına veya burnuna sürdüğünde, virüsün tükürük bezleri ile vücuduna geçip üremesine sebep olur. 

Bu gibi durumlarda da maske taşımak ve maske kullanmak, el ve yüz temasını engellediği için enfeksiyon olasılığını azaltabilir. Yoğun kimyasal maddeye maruz kalınan ortamlarda çalışan insanlar, zamanla solunum organları hastalıklarına yakalanabilirler. Bu, en iyi ventilli maske ile engellenir.

 

Ventilli Maskelerin Koruması Nasıl?

Nefesin verilmesi sırasında gözenekler açılır. Ventilli maske ise içeri zararlı atıkların girmesine engel olan özel bir sisteme sahiptir.  Bulaşıcı hastalıklarda üzerinde bulunan ventil sayesinde daha çok takan kişinin korunmasını sağlarken, dış ortamda bulunan kişileri de bulaşma riskinden korur. Su buharı oluşturmadan nefes alıp-verme işlemini gerçekleştirmesi de ergonomik bir tasarıma sahip olmasının getirdiği bir özelliktir. 

 

Ventilli Maske ve Ventilsiz Maske Karşılaştırması

Ventilli maske üzerinde bir valfin olması hava akışını ayarlar. Ventilli ve ventilsiz maske ürünleri dokusuz-nonwoven kumaş, burun klipsi, kulak-kafa bantları gibi aynı özellikleri bakımından benzerlik gösterseler de  ventilli maskelerde ventilsizden ayrı olarak bir kapakçık yani valf bulunur. Hem ventilsiz maske, hem de ventilli maskeler solunum koruyucu filtreli maske özelliği gösterir. 

Fakat her ikisi de kullanım alanına göre farklılık gösterir. Ventilli maske çeşitlerinde nefes verme konusunda maske ventilsiz maske çeşitlerine göre daha az direnç oluşturur. Ventilli maskeler çoğunluklu olarak tek yönlü koruma sağlar. Ventilsiz maskeler ise çift yönlü koruma sağlamaktadır. Ventilli maskeler çoğunlukla kullanıcısını korur.




 

10 May 10:05

© 2020 Yıldırımlar Giyim A.Ş. Tüm hakları saklıdır.

Maximum, Bonus, Axess, World, Paraf, Mastercard, Visa, SSL
Whatsapp Destek
WhatsApp

İletişime geçmek için tıklayınız

Bağlan
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.