1000 TL ve Üzeri Web Siparişlerinizde Ücretsiz Kargo!

İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

  • 8828-isg-nasilolunur.jpg
  • is-guvenligi-uzmani.jpg

İş güvenliği uzmanı olmak isteyen bireylerin iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden ön lisans derecesine sahip olmaları gerekmektedir.  Kariyerinde daha ileri bir noktada olmak isteyen bireyler , İSG uzmanı nasıl olunur sorusunun cevabını arayabilirler . Kimler iş güvenliği uzmanı olabilir sorusunun cevabı, üniversitelerin dört yıllık Mühendislik akademi programlarından mezun olması gerektiğidir. Bireylerin mesleği icra edebilmeleri için iş güvenliği yetki belgesine sahip olmaları gerekmektedir. 

 

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur adı altında araştırma yapan kişiler için belirli prosedürler vardır . İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak isteyen bireylerin bu alandaki sınava girmeleri ve ÖSYM sınavından en az 70 puan almaları gerekmektedir.  İş Sağlığı ve Güvenliği Departmanı nedir yoksa sadece sınavla mı olur? Bu noktada iki yönlü bir cevap bulmak mümkün. Üniversitelerin ilgili bölümleri var ama yetkili birçok ders de var. İş güvenliği insan hayatını koruyan ve gözeten çok kutsal bir meslektir. Eğitimi kolay gibi görünse de oldukça zordur. 

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği nedir sorusunun tanımı, iş dünyasında işin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve çalışanlara herhangi bir noktada gelebilecek zararı engellemek amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalar olmaktadır. İş sağlığı güvenliği ve uzmanı, iş yeri dahilinde kimyasal, fiziksel ve biyolojik faktörlerin neden olabileceği kazalara, yaralanmalara ya da hastalanmalara karşı tedbir almalı, prosedür geliştirmeli ve ihtiyaç halinde firma sahibine çalışan bireyler için gerekli ekipmanı aldırmalıdır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sertifikası Nasıl Alınır?

İSG belgesi nasıl alınır? İş sağlığı ve güvenliği kursu veren kurumlardan alınacak eğitim doğrultusunda adayların ÖSYM’nin her yıl yaptığı sınava girmesi gerekir. Bu sınav sonucunda başarılı olan adaylar İSG belgesi almaya hak kazanırlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus bulunmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği kursu için yapılacak araştırmalarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş iş sağlığı ve güvenliği belgesi nasıl alınır noktasında uzmanlaşmış kurs olması gerekmektedir. 

Son zamanlarda en ilgi çekici ve aranılan meslek gruplarından biri olan iş sağlığı ve güvenliği, geniş kapsama ve çalışma alanına sahiptir. İş sağlığı ve güvenliği bölümü diplomasının ardından uzmanlık sertifikası alındıktan sonra firmadaki iş sağlığı ve güvenliğinden kim sorumludur sorusunun cevabı ortaya çıkacaktır. İş sağlığı güvenliği için yetkili belgeler tamamlandığı takdirde tam zamanlı ya da sözleşmeli olarak firma iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırabilir. 

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanında Olması Gereken Özellikler

İş sağlığı ve güvenliği uzmanında bulunması gereken belli başlı özellikler mevcuttur. Bunlar;

  • Neden - sonuç ilişkisini kurabilen ve süreci sonuca götürebilen, 
  • Detaylı analiz yapabilen ve yorumlayabilen, 
  • Problem çözme becerisi gelişmiş,
  • İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına hakim,
  • Disiplinli,
  • Yeniliklere ve gelişime açık,
  • Tehditleri öncesinde görebilen ve aksiyon alabilen

 

İş Güvenliği Uzmanı Olabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İş güvenliği uzmanı olabilmek için gerekli şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Oluşabilecek sorunları ve tehditleri önceden görmek ve tedbir almak.
  • Daha öncesinde oluşmuş problemlere etkili çözümler üretmek.
  • Çoklu iş tanımında öncelik belirlemek.
  • Ekip çalışmasına uyum sağlamak ve kontrol etmek.
  • Detaylı bir düşünce stiline sahip olmak.
  • Stres oluşabilecek ortamlarda sakin kalarak sağduyulu davranmak.
  • Firma sahibini alınması gereken ekipmanlar konusunda bilgilendirmek.

 

İş Güvenliği Uzmanın Görev ve Sorumlulukları

Özel sektör ya da kamu fark etmeksizin neredeyse her firmada iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulunmalıdır. Peki, iş sağlığı ve güvenliği ne iş yapar?

  • Risk değerlendirmesi. 
  • Çalışma ortamını detaylı analiz etmesi.
  • Eksik kalan ya da hasarlı ekipmanları yenilemesi.
  • Çalışan bireylere eğitim vermesi.
  • Çalışanlar ile firmanın yetkili birimi arasında dengeyi sağlayıcı köprü olması. 
  • Çalışan bireylerin sağlıklı ve güvenlikli ortamda çalışabilmeleri adına yeni oluşumlarda bulunması.
  • Kaza oluşumunu tespit etmek ve önlem almak.
  • Çalışanların sağlığını, rahatını ve performansını etkileyecek havalandırma konusunda hassas davranmak.
  • Acil durum prosedürleri oluşturmak ve her bireyin buna uyum sağlamasını sağlamak. 

 

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir?

A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur? Ne iş yapar? gibi soruların cevapları çok yönlü olmaktadır. A sınıfı iş güvenliği uzmanı; tehlikeli sınıfta yer alan firmaların iş güvenliği departmanında iş sağlığı ve güvenliği üzerine çalışma sergilemektedir. Bu işte çalışabilmek için gerekli olan bazı kriterler vardır. Kriterlerden en önemlisi B sınıfı iş güvenliği alanında 4 yıl hizmet göstermiş bireyler, A sınıfı uzmanı olmak için eğitimlere katılmalı ve bu alanda başarılı olmalıdır. Bu konuda akıl karıştırıcı bir soru olan lise mezunu iş güvenliği uzmanı olabilir mi sorusudur. Bireyler A sınıfı uzmanı olmak için ön lisans ya da lisans mezunu olmalıdır. 

 

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir?

B sınıfı iş güvenliği uzmanı, firmaların güvenlik prosedürlerine uygunluğunu denetlemektedir. B sınıfı, A sınıfına göre daha az tehlikeli çalışma alanlarını ifade etmektedir. Periyodik olarak yapılması gereken işler bulunmaktadır. Bireylerin sağlık ve güvenlik kontrolleri sağlanmalı ve oluşabilecek kazalara karşı önlem alınmalıdır. Burada çalışan hiçbir birey, koruyucu ekipmanı olmadan çalışmamalıdır. 

 

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir?

C sınıfı iş güvenliği uzmanı, çalıştığı firmada iş sağlığı ve güvenliği konusunda rehberlik, risk analizi, detaylı inceleme, oluşabilecek kazaları tespit etme, çalışanların koruyucu ekipmanlarını kontrol etme, ortamın havadarlığını ölçme gibi faaliyetlerini yürütür. Tüm bunları 6331 sayılı kanun gereğince yasal olarak yapmak durumundadır. C sınıfı uzmanları, az tehlikeli ya da tehlikesiz olmaya yakın çalışma alanlarında hizmet vermektedir. 

 

İş Güvenliği Uzmanlığı Çalışma Süreleri

İş sağlığı ve güvenliği teknikeri ve uzmanı belirli çalışma sürelerine sahiptir.

  • Az tehlikeli sınıfta çalışan bireyler, çalışan başına ayda 10 dakika.
  • Tehlikeli sınıfta çalışan bireyler, çalışan başına ayda 20 dakika.
  • Çok tehlikeli sınıfta çalışan bireyler, çalışan başına ayda 40 dakika görev yapmaktadır. 

Bu durumun özeti; 15 kişinin çalıştığı tehlikeli sınıfa giren şirketlerde iş sağlığı uzmanı ayda en az 300 dakika yani 5 saat görev yapmalıdır.

 

İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Çalışır?

İş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları ne iş yapar sorusunun cevabı birçok firmaya göre farklılık gösterebilmektedir. Derslerin tehlikeli olması bile iş güvenliği uzmanının çalışma rutinlerini değiştirmektedir. Bireysel olarak çalışma imkânı bulan iş güvenliği uzmanları şirketlere de bağlı olabilir. Tüm bunların ışığında firma ile bilirkişi arasında yapılacak sözleşme kısmi bir sözleşme olabilir. Her işlem yasalara uygun olarak yapılırsa iş güvenliği uzmanının çalışma koşulları oldukça rahattır. 

 

10 May 10:05

© 2020 Yıldırımlar Giyim A.Ş. Tüm hakları saklıdır.

Maximum, Bonus, Axess, World, Paraf, Mastercard, Visa, SSL
Whatsapp Destek
WhatsApp

İletişime geçmek için tıklayınız

Bağlan
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.